Case Study - Menara Bangkok Bank, Kuala Lumpur

Project data

  • Customer
  • Bangkok Bank Berhad
  • Value
  • Confidential
  • Area
  • 54,000 sq ft
  • Form of contract
  • Main contractor
  • Programme duration
  • 18 weeks
  • Completion date
  • May 2016
  • Project Manager
  • Quill Construction
  • M&E Engineer
  • Quill Construction

Overview

For more than 30 years, Bangkok Bank has operated in Kuala Lumpur out of their own building, which has ultimately become obsolete from a real estate, technology and resilience perspective. In a direct response, Bangkok Bank purchased the iconic office tower, Berjaya Central Park, migrated to the new space, and renamed the building Menara Bangkok Bank.

Malaysia Bangkok Bank_band image1
Malaysia Bangkok Bank_band image3

The project

The 54,000 sq ft project comprises the full fit out of internal space spanning the top 4 floors of the office tower and a retail bank on the ground floor and mezzanine.

Completed within 18 weeks, the scope of work included the full fit out delivery of the real estate inclusive of interior and engineering fit out, structural upgrades, and information and communications technology (ICT) infrastructure installation.

The spaces covered within the fit out project were the general office, trading room, banking hall, vault, data centre, executive offices, dealing room, training rooms and staff cafes/relaxation areas. The wide range of premise required ISG to deploy managers to fully focus on specific floors.

Found within the general office are 22 locally-manufactured modular enclosed offices designated for high-level executives whereas 220 open-plan workstations were procured for the majority of Bangkok Bank’s employees.

In the trading room, there are a total of 12 dealing positions installed with N+N engineering infrastructure to provide resilience and redundancy levels.

Malaysia Bangkok Bank_band image2
Malaysia Bangkok Bank_band image4

The banking hall, being the signature viewpoint to the bank, provides a strong architectural statement of traditional banking hall spaces mixed with a modern interplay of finishes such as crema marfil flooring, natural oak wall panelling and a feature ceiling made of plaster.

A feature staircase constructed by ISG sits within the banking hall, connecting the retail bank to the mezzanine, where the branch manager’s office is found.

As a reference to historical and cultural appreciation, ISG was also commissioned to install an 80kg Garuda at the branch entrance.